söndag 25 oktober 2009

Födelsedagsjacka till L

L fyller 2 år imorgon men igår var vi på kalas hemma hos henne för att fira. Att det skulle bli något från Strömming i present till födelsedagsbarnet var ju självklart och när mamman för några veckor sedan önskade en varmare jacka innan overallsäsongen börjar så var ju valet av plagg självklart även det. För att vara på den säkra sidan frågade jag mamman om det var en bra present och hon tyckte det lät bra, sedan fick hon även välja tyg till jackan, dock inte modell då något ändå skulle vara en överraskning.

Tyget är ett tyg som jag hittat på loppis och kommer från Frösö handtryck. Mycket stiligt tycker jag men jag hade faktiskt svårt att se det som jacka när hon valde ut det. Jag valde att det skulle vara rött foder till för att göra det lite färggladare. Fodret är röd polarfleece som jag hade en stuvbit av hemma, det räckte precis. För att göra jackan ännu mer varm och gosig har livet ett mellanfoder i något slags thermotyg som är ca 1 mm tjockt, jag minns inte vad det heter. Ärmarna är bara fodrade med fleecen. Jag ville att jackan skulle ha lite kappkänsla över sig och därför sydde jag en krage i samma tyg istället för att ha luva eller mudd i halsen och så ville jag inte heller att ärmmudden skulle synas, så den är insydd i fodret ca 5 cm in i jackan. Så funktionen av mudden finns där men den syns inte. Blev väldigt bra tycker jag. För kappkänslan valde jag även knappar istället för dragkedja. Kanske inte helt praktiskt för små fingrar men helt rätt för stilen!

Mönster hade jag inget passande hemma så jag har ritat ett eget utifrån ett hopkok av mönster. Innan jag fick i fodret tyckte jag att det såg ut som en oformlig massa men när den blev klar blev jag helt klart nöjd! Finns väl saker man kan förbättra om det ska sys fler men på det stora hela är jag nöjd. Mest nöjd är jag nog med ärmsluten och muddarna faktiskt! Jag tror jag nålade ihop dem 6-7 gånger innan jag fick till det hela rätt dock hann jag bara nåla innan jag såg att det blev fel så jag slapp ta fram sprätten! Man lär sig!

Den största nackdelen med kragen insåg jag är att den inte går att stänga till om halsen. Så då fick jag raskt klippa ut en halsduk/dregglis av en lite tightare modell som kunde hålla halsen varm. Samma röda fleece som fodret och så röd velour på utsidan. Mönstret till dregglisen ritade jag på fri hand men blev nöjd med det och den funkade bra som halsduk så det blir nog fler sådana framöver.

Vad tyckte då födelsedagsbarnet? Jo både dregglis och jacka åkte på dirket och utlåtandet blev mjuk och fin! Inte illa! Den var lite stor och kommer kunna användas till våren också, vilket jag även hoppades på när jag sydde den!

13 kommentarer:

Madelene sa...

Verkligen fin! Orginellt tygval till en jacka, men det passade perfekt! Den ser rejäl ut! Snygg modell med.

Y sa...

så himla snygg. Jättefint med det vuxna trycket och den söta barnsligare kragen

Lallis/Helene sa...

Fantastiskt fin jacka! Många fina detaljer och tyget tycker jag var jättehärligt! Passade sig jättebra som jacka!

Daling sa...

Vad fin den blev, häftigt tyg ju!
Kanske man har turen att se den live här i krokarna då!?

LillaBarn sa...

Vad fin den blev. Jättefint med rött foder, vilken present!!! Såna avancerade presenter syr inte jag... Inte än iallafall....
By the way, Vad är prisskillnaden mellan "vanlig" velour och Hilcovelour? Tyglangare... Ja, ska man vara langare så är nog den varianten en av de bättre ;)
Hur länge bodde du i Bondi? Just nu kunde jag lika gärna varit i London, regnet står som spön i backen...

Fangoria sa...

Oj vilken snygg jacka! Tycker tyget var perfekt till modellen och tvärtom!!!

Moi! sa...

jättestilig! Tänk att bara kunna sno ihop en jacka så där!

rino sa...

cool
ibland är det skönt att se annat än retrotyger;-)

Gulligan sa...

vilken tuff!!!

Hello sa...

Jättefin!

Och knapparna var verkligen pricken över i! Och en tvååring klarar inte dragkedja i alla fall, så ur den synvinkeln var det inget felval :)

Efwa - Medea sa...

Otroligt häftig och supersnygg! Du är såå duktig.

Ett Tu Tre sa...

Jättefin! Härligt med det röda fodret och de gömda muddarna.

johanna sa...

Lo älskar jackan! Och jag, stolt mor och vän till sy-erskan, än mer kanske :)

Tack, lite sent så här på INTERNET men i verkligheten hoppas jag du uppfattat det stora tacket jepp jepp.