onsdag 10 juli 2013

Hummingbird!

Vackert namn på en vacker topp, eller hur! Eller topp och topp, det är både en topp och en kjol i det här mönstret! Jag var med i Sewing Cakes sewalong för någon vecka sedan där vi sydde just den här toppen och den här kjolen. Älskar sewalonger, det är roligt att diskutera tyger och passform  och ändringar med många andra som jobbar med samma plagg samtidigt!
Jag hade precis fått hem tyget som jag sydde toppen i veckan innan jag började sy och in tanke var inte att sy denna av tyget, det skulle blivit en klänning, men jag tyckte att det var perfekt för det här ändamålet. Det räckte dessutom preciiiis till toppen i min storlek. Det jag gillar med mönster från Cake är att de är enkla att anpassa efter dina mått. På Hummingbird finns inga sidlinjer utritade utan du ritar i dem efter dina egna mått! Du får också mäta hur lång livlängd du har och därifrån välja var du ska ha midjan! Det låter lite krångligt men det är det inte. Du hittar mönstret i butiken!

På kjolen väljer du storlek efter stussvidd och sedan finns fyra olika alternativa midjor beroende på din midjevidd! Sedan ritar du i inprovningarna efter dina egna mått! Tyvärr litade jag inte på mina mått utan valde såklart en för stor kjol i midjan. Detta gick dock enkelt att ta in i sidsömmen och lite grann i det delade framstyckets sömmar samt i insnitten.

Mitt problem när det gäller alla köpta mönster är mina axlar. De lutar framåt vilket gör att axelsömmen inte ligger där den ska och dessutom har jag en bred rygg och väljer jag storlek efter bystmått blir det ofta för stort över bysten. Därför har jag nu gjort en enkel förändring i mönstret för att flytta fram axelsömmen och ta bort överflödigt tyg över bysten. För trots att jag på det stora hela är nöjd med passformen på min första Hummingbird så finns det lite utrymme för förbättring!
Här är kjolen med en broderad kolibri i höger ficka! Enkel modell i en brun babycord. 
Här är toppen med en Noelle kjol (från boken Sy! Från hood till skjortklänning) Tyvärr är Noelle för tight och inte skön att ha på sig. Kan ha varit detta som gjorde att jag spelade säkert och klippte ut en för stor Hummingbird!

7 kommentarer:

MinaMirakel sa...

Vilken härlig modell på tunikan och tyget sen, underbart!/Åsa

johanna@projects by me sa...

Jättefin topp!

od Andulky sa...

Så fina!!!

Sofia / rufi design sa...

Superfin! Gillar verkligen tyget till modellen!

Annikwa sa...

Supersnyggt! Varifrån kommer tyget?

Linnéa sa...

Vad fina! Det finns så mycket fina mönster att välja bland.

Pyssellycka sa...

Jättefin kjol, den kommer du att få glädje av!