söndag 3 januari 2010

Vidareutvecklad knutmössa och ny storlek på tossor


Imorgon fyller I's kusin F 1 år och idag har vi varit på kalas! Min syster (igen) önskade sig tossor till F då han är en vagnssovare om dagarna och var på väg att växa ur de tossor han hade. Gärna fick de vara i brunt och turkost också...! Vad ska man göra med en sådan önskan? Klart att F skulle få tossor i 1-årspresent och till dem fick han även ett par matchande vantar och en vidareutvecklad knutmössa.

Tossorna hade jag bara i en storlek sedan tidigare så de fick jag rita om mönstret för och eftersom jag inte testat så stora tossor förut så fick jag hoppas på att de blir bra. De passade på I som snart är 17 månader så jag skulle ge dessa storlek 12-18 månader.

Knutmössan har systern pratat om förut men jag ville gärna testa att sy en mössa med band under hakan  (så praktiskt på små barn - mössan sitter på och de får dessutom en extra halsduk) så jag slog ihop de båda mössorna och fick en knutmössa med hakband. I fick prova även denna och hon ville inte ta den av sig! Mössan fick kardborreband under hakan istället för knappar. KarinOttilia och jag pratade om sådana här mössor när vi stod på julmarknad och om det var bäst med kardborre eller knappar men vi km båda fram till att kardborrar var att föredra då knappar lätt blir kalla om det är kallt ute. De blir dessutom mer justerbara i storlek. Om man fäster den hårda kardborren utåt så minimeras risken för skav under hakan. Har en köpemössa med kardborre som funkar toppen så valet blev ganska enkelt till slut. Dock blev det inte lika snyggt som knappar, måste nog hitta färgad kardborre om det finns. Någon som vet?

Vantarna är mitt vanliga mönster. Tummar är överskattat på vantar till barn (jag har då aldrig lyckats med att få I's tummar att vara kvar i vanten tumme) tycker jag så det fick bli tummlösa vantar till F.

Ja, vad sa då mottagaren? Tja, en 1-åring säger väl inte så mycket om nya kläder men syrran var mycket glad!

Mönster:
Egna

Material:
Turkos-brunrandig trikå från E-slöjd, brun fleece från SoS. Kardborreband att fästa ihop mössan med under hakan.

+++
Syrran hade spanat in den turkos-brunrandiga trikå som jag sydde mössor av till marknaden men den hade jag slut på. Som tur var hade jag en annan turkos-brunrandig trikå från E-slöjd hemma. Är även grymt nöjd med coversömmen på mössan, den blev nästan helt perfekt!

---
Hade problem med att få på mudden på vantarna så det blev lite snett. Hur svårt kan det vara att mudda vantar? Ibland nästan helt omöjligt tydligen!

 
 

16 kommentarer:

lilla hjärtat sa...

Å, vilket härligt set i fin trikå

Juliannie sa...

Å, vad du är produktiv och duktig! Det ser så proffsigt och snyggt ut! Jag har endast lyckats knåpa ihop en svart kort trikåkjol som jag hade på nyårsafton...

Hälsningar Eva

Doris_Assar sa...

Jättefint set! Klockren mössmodell!
Lilla syaffären mitt emot myrorna har färgad kardborre, jag har köpt bla brun, svart och röd där :-)

Karin sa...

Superfina! Underbara färger och jättefint med ett helt set. kardborrelösningen verkar ju ha blivit bra.
Kram!

Vindling sa...

Härligt set. Ser jättemysigt ut. :)

Annika sa...

Superfint alltihop! Vet inte om jag blev mest förtjust i mössan eller tossorna... :-)

Stof og Stil har tio färger på kardborrband (svart, vitt, rött, kobolt, armygrön, marin, ljusgrå och knallneonfärgerna rosa, grönt och gult). Kanske inget som hade hjälpt dig den här gången, men det måste ju finnas fler färger där ute på bandmarknaden. Tycker jag?

gosi sa...

Vilket superfint paket...lillen och systern blev nog väldigt glada är jag ganska övertygad om:)

Åsa Tidqvist sa...

jättefint set! trikån var ju så snygg =)

Unknown sa...

Syster och lilla F är superglad över alla jättefina kläder!! Allt passade perfekt!

Thea sa...

Å vilka fina! Mössmodellen ser jättefin ut och tossorna blev jag helt kär i!

OttoPippi sa...

Vilket helt enkelt underbart sött set!!!!! Att du orkar sy och vara sådär produktiv så långt in i graviditeten. Jag avundas dig.... Ha ett underbart sömnadsår 2010 vännen!!! (och bäbisår också för den delen :-))

Anonym sa...

Supersött :) Din syster blir nog himla nöjd!

Myssel sa...

Vilkiet fint set!

Som någon sagt ovan så har stoff och stil annorlunda färger på kardborre. Jag tycker det vore coolt med en avvikande färg också, behöver inte vara ton i ton. Kanske en röd kardborre?

Madebycarran sa...

Som alltid...superfint! Grymt snygg trikå du valt också....

Jennie sa...

Jättegulligt set!!

Ahlard sa...

Underbara alla tre. Älskar mössans modell... avis jag skulle nog inte få fram en sån fin:/... Jättesnyggt!