söndag 15 mars 2009

Stylish Dress E

Köpte mig ett par japanska mönsterböcker för ett tag sedan och nu har jag sytt min första tunika. Det var faktiskt ganska enkelt att följa instruktionerna då bilderna var riktigt bra - min japanska sträcker sig inte längre än att räkna till 10, säga höger och vänster, tack så mycket och olika namn på kroppsdelar (och varför jag kan det är för att jag tränat karate i en hel del år).

Den första tunikan blev modell E. Den har lagda veck över bröstet och lite rynk i ryggen annars är den helt enkel. Dock var det inte helt enkelt att sy den då jag valde att sy tunikan i tunn trikå istället för ett vävt tyg. Trikån var dessutom lite ribbad och sträckte sig något otroligt. Så det blev ett och annat problem med sömnaden men i slutändan är jag mer än nöjd och jag tror att det här kommer bli en favorit faktiskt!

När jag skulle lägga vecken över bröstet krånglade trådspänningen på ett av vecken och jag fick sprätta, det i sin tur gav hål i tyget och när jag sydde det nya vecket lite längre in så drog sig tyget aningen och det blev inte helt bra. Det syns lite när jag har den på mig men jag tror att jag är den som ser det mest och jag ville inte sprätta en andra gång och riskera mer hål i tyget.

Den är även skuren i ryggen och skulle vara rynkad där, Dock drog sig tyget när jag sydde den sömmen och tunikan liknade ett tält när jag provade den och sömmen stod rakt ut. Efter en initial panik kom jag på att jag kunde sy i lastin i sömmen och det blev riktigt bra. Töjde det på fri hand och sydde fast med sick-sack i sömmen mellan markeringarna för rynkningen. Blev nog mer rynkad än det är på mönstret men jag tycker att det blev riktigt bra.

Eftersom tyget drog sig hur jag än försökte så använde jag formband och vliseline till leda. Tror jag har sytt in 7 meter formband i den här tunikan... men det blev fina fållar och sömmar när jag gjorde det.

Sitter redan och klurar på vilken tunika som jag ska sy härnäst och i vilket tyg. En sak är dock säkert - den ska sys i vävt tyg! Sitter och dreglar över de japanska tygerna som Etsuko Furuya designat. Är helt kär! Uppdatering: Info om böckerna jag köpte finns här! Och JA de är helt klart värda pengarna!

18 kommentarer:

Marie Frost sa...

Superfin! Någon gång ska jag också försöka mig på mer vuxenkläder, blir ännu mer frestad när jag ser din snygga tunika!

mammaM sa...

Vad kul att du också köpt boken! Och modigt att sy i trikå. Jättefin!

kilje sa...

Den blev väldigt snygg! Har även jag funderat på att sätta klorna i dessa böcker. Tycker du att de var värda pengarna?

Strömming sa...

Tack!

Kilje: Helt klart värda pengarna!

MammaM: Modigt vet jag inte - dumdristigt snarare men jag gillade tyget!

Doris_Assar sa...

Vad fin den blev! :-)

rino sa...

oj vad du verkar ha jobbat med den:-) fin blev den iaf

Lustigt hur olika de blir i olika tyg. Jag sydde min E i ett ganska stelt påslakan. Mindre nattlinne än din men mkt mer tält!

Kanske skulle man prova att sy en i trikå och korta vecken och göra en tröja av det?!

Henrietta sa...

Jätte snygg tunika!!

OttoPippi sa...

Jösses!!! IMPONERAD till max!!! :-) :-) Vad du är duktig!!!!

Jag är lite intresserad över hur man gör det där rynket i ryggen. Vad är lastinet som räddade dig???? (har nämligen själv sytt ett tält som skulle behövas rynkas i rygg :-) :-))

Kramis!!

Ett Tu Tre sa...

Dina kunskaper i japanska imponerar på mig, och det gör det färdiga tunikaresultatet också. Det är snyggt med enkla modeller, stilrent!

Mimmi sa...

Jätte-, jättefin!!!!

En modell som tilltalar mig. Skall försöka mig på att sy lite vuxenkläder i sinom tid. Rynket i ryggen är toppen för svankryggiga mig ;-) Köpte faktiskt en tunika med sådan i förra veckan. :-D

SiriR sa...

Åh, så fin. Og deilig å sy litt til seg selv.

anna sa...

Jättefin!!

Ulrika sa...

Jättefin tunika!

Och nu har även jag varit inne och dreglat över de där tygerna!! Hjälp! Vill ha alla! Tack för tipset!

Ulrika sa...

Förresten, hur brett är 43/44"?

Jes sa...

Vilken snygg!!! Jag ska oxå ta och beställa lite japan böker :)

Heimlaga sa...

Jättefin!

Strömming sa...

OttoPippi: Lastin är sånt genomskinligt resårband, kallas även framilion eller kort och gott transperant resår. Men där jag köpte det hetter det Lastin och jag köpte det för att ha i blöjorna jag sytt.

Ulrika: 43/44 inches är 110 cm.

OttoPippi sa...

Självklart ska vi fika i sommar!!!!! Så kul!!!! Hör bara av dig när det närmar sig!
KRAM!