måndag 8 mars 2010

Vilket silke till dry-liner?

Jag vet att flera av er som läser här syr tygblöjor, så jag har en fråga till er! Jag skulle vilja ha dry-liner till blöjorna i silke eftersom det är det enda naturmaterial som drar vätskan från rumpan och håller torrare. Har dålig erfarenhet av fleece och fuskmocka så vill hålla mig till naturmaterial. Det är svårt att hitta silkesinlägg i Sverige så tänkte höra med er vilket silke man kan använda sig av om jag vill sy egna. Jag kan visserligen testa fleece på R för det har jag inte gjort men det känns ändå bättre att använda naturmaterial.

Någon som har erfarenhet av det här som kan tipsa om vad som funkar och var man kan handla tyget!?! Tack också till Od Andulky för sidentips förut, jag ska kolla upp dina tips!!

Har för övrigt sytt min första blöja med knappar nu och den blev toppen! Kan tyvärr inte visa bilder för datorn med PS på är på service. Jag fick min knapptång och knappar från Kina i fredags och var ju tvungen att testa den, är grymt nöjd med tången och med blöjan! Det tog ca 6 veckor att få tången men det var väl värt väntan! Bilder på blöja och lite annat sytt kommer om någon vecka eller så när den andra datorn återkommer.

8 kommentarer:

Liza sa...

Har eg ingen aning. Men myllymuksut har ju bambusilke med 50 % bambu och 50 % silke. dock är det bara 40 graders tvätt på den och dom har den inte under stay-dry utan under bambu, så jag vet inte om den funkar till ändamålet. Har för mig att det var nån på sjalbarn som köpt det och skulle prova att använda det till det ändamålet.

Liza sa...

Ja just ja, nån hade haft (okurad) ull som staydry oxå, typ tunn merinoull. Fast det går ju inte att tvätta jättevarmt heller, fast å andra sidan ska man väl inte behöva göra det med ull.

Strömming sa...

Tack! Bambusilkethar jag funderat på men just eftesom det är superabsorberande bambu så är jag inte säker på om det fungerar. Vill ju gärna kunna tvätta ofta då det är mycket bajsblöjor i början!

jenny sa...

Hej! Undrar var du har köpt dina knappar och verktyg?
-jenny-

recoll sa...

Hej
Har tyvärr ingen erfarenhet av tygblöjor. Ambitionen har varit att använda...
Vill tacka för inspirerande blogg och samtidigt kolla om det är ok att länka dig till min blogg.

Recoll

Anonym sa...

Vi använder vikblöjor i bambufrotté samt blöjbyxa, alltså inget "stay dry"-skikt alls och det fungerar bra.
/Lotta

Retrokas sa...

Hej!
Jag tycker också att du kan prova t ex bambustretchfrotté eller dylikt. Av egen erfarenhet på mina egna barn så klarar oftast yngre bebisar det bra men på våra äldre har vi sen använt oss mera av babyfleece eller coolmax. Jag tror att det har att göra med att yngre bebisars kiss inte är så starkt, det är bara min teori, jag säger inte att det är så. Vår snart 8 månaders bebis klarar bra av "våta" ytor än men i nattblöjan vill jag ha nå´t som känns torrt.
Men till din fråga; silke vet jag faktiskt inte med. Hur blir det med tvätten, ska ju klara av minst 60 graders tvätt? Och ibland kan det ju vara bra att köra en koktvätt för att fräscha upp blöjorna.
Men har du hört talas om ekologisk tencel stretchfrotté? Den är ju gjord av naturmaterial (trädfiber) såsom bambu. Jättebra för känslig hy tack vare sin ganska släta yta. Hålls mjuk även utan tumlare. Den förflyttar fukten från huden snabbt in i sina fibrer så att bakterier inte hinner uppstå och huden hålls torrare. Sugförmågan är lika bra som hos bambu dvs ca 50% bättre än bomull. Torkare även snabbare än bambu. 100% biologiskt nedbrytbar. =)

Anonym sa...

Hej!

Vi har använt oss av Ruskovillas silkesblöja (ett inlägg ca 20 cm x 50 cm) alltid nu och då om vår dotters bak har sett röd ut. Vi har alltså stoppat in den i en vanlig tygblöja - oftast då över natten. Den är menad att användas just tillfälligt i läkande syfte. Men någon dry-liner kan man nog inte påstå att den är, känns nog ganska våt på morgonen, men baken har sett fin ut efteråt :)

Silkesblöjan står det mera om här på sidan 26: http://www.ruskovilla.fi/pdf_2007_2008/ullbaby.pdf

Annars har vi kört med coolmax i nästan alla blöjor. I veckoslutet sydde jag faktiskt en med bambustrechfrotté innerst. Eftersom jag gjort den så nyligen så kan jag inte uttala mig så mycket om tygets egenskaper - men så här långt verkar den bra i alla fall!

Jag bor i Finland och har därför inhandlat det mesta i tygblöjeväg från Myllymuksut, Royalkestot och Kestovaippakauppa.

Anna